De WRN constateerde (voor de zoveelste keer) dat er bij boswerkzaamheden geen of onvoldoende rekening was gehouden met de in het bos levende roofvogels, hun nesten en hun functionele leefomgeving. Daarop hebben we een handhavingsverzoek opgesteld dat wij aan die betreffende organisatie hebben gestuurd. Dus in plaats van het direct naar de Omgevingsdienst te sturen, en daarmee de juridische weg in te slaan, hebben we ervoor gekozen de dialoog met de terreinbeheerder aan te gaan in de hoop op een goede uitkomst. Is er in de toekomst onvoldoende verbetering dan zullen we als nog juridische stappen ondernemen.
Wij plaatsen dit gehele verzoek hier op de site opdat andere WRN-veldwerkers die tegen dezelfde problemen aanlopen hieruit kunnen putten voor informatie en inspiratie.
Inmiddels is wel de wetgeving gewijzigd doordat de gedragscode is verworpen maar in beginsel is het bos nog steeds wettelijk beschermd.
Klik hier op link om het handhavingsverzoek te downloaden.
Je kunt bijlages opvragen bij Hanneke Sevink: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Bossen juist nu goed beschermd!
Natuurorganisaties onder aanvoering van Frits van Beusekom (Stichting Natuurbelang Nederland) en Fenna Zwart (Comité Schone Lucht) voerden een rechtzaak tegen het Ministerie LVVN aangaande de grootschalige bomenkap mogelijk gemaakt door de Gedragscode Soortenbescherming Bosbeheer. De rechtbank Gelderland heeft in hoger beroep besloten dat de gedragscode niet voldoet en heeft daarop deze verworpen. Van Beusekom en Zwart noemen dit een cruciale overwinning: “De uitspraak zet een streep door de huidige wildwestsituatie in het Nederlandse bos.” Lees voor een uitleg over welke wet nu geldt het document dat je hier kunt downloaden.
Foto hieronder: Het Goois natuurreservaat heeft te dicht bij sperwernest gekapt (foto Hanneke Sevink 1 maart 2024)
Veel mensen hebben via de webcam gezien hoe de slechtvalkmoeder op de ENKA fabriek ziek werd en uit het hok viel. Daarna stierven de jongen. Volg de link voor een (1) artikel over de vermoedelijke oorzaak en (2) een artikel over waarom er niet werd ingegrepen.
De traditie van de roofvogeldag wordt op 22 februari voortgezet, en wel op de vaste locatie: Stadsschouwburg Ogterop, Zuideinde 70, op loopafstand van Station Meppel. Lezingen over onderzoek uit de eerste hand, verwachtingen voor komende ontwikkelingen en nieuwigheidjes, geïllustreerd met de prachtigste plaatjes. Komt allen!
Toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.
Aanwijzing voor de veroorzaker van veeruitstoot bij nestjonge roofvogels: tembotrione. Lees het rapport.