De traditie van de roofvogeldag wordt op 22 februari voortgezet, en wel op de vaste locatie: Stadsschouwburg Ogterop, Zuideinde 70, op loopafstand van Station Meppel. Lezingen over onderzoek uit de eerste hand, verwachtingen voor komende ontwikkelingen en nieuwigheidjes, geïllustreerd met de prachtigste plaatjes. Komt allen!
Toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.
Veel mensen hebben via de webcam gezien hoe de slechtvalkmoeder op de ENKA fabriek ziek werd en uit het hok viel. Daarna stierven de jongen. Volg de link voor een (1) artikel over de vermoedelijke oorzaak en (2) een artikel over waarom er niet werd ingegrepen.
De Sperwer is één van de algemeenste roofvogels van Nederland. Toch gaat het niet goed met de “mussenvalk”: sinds de eeuwwisseling gaat het bergafwaarts met de soort (Sovon). Wat is er aan de hand? Is het de toename van nestpredatie, een afname van de levensverwachting van broedvogels, verandering in leefomgeving, of een combinatie hiervan? Onderzoek naar de reproductie en overleving van roofvogels – ook van de algemene soorten – is belangrijk omdat ze een graadmeter voor biodiversiteit en natuurwaarden zijn.
Dé manier om daarachter te komen is onderzoek op grote schaal. Het lopende sperweronderzoek in de provincie Groningen (zie jaarlijkse verslagen in de Takkeling) is een uitgelezen kans om met nieuwe digitale middelen gedetailleerde data te verzamelen om zo nieuwe onderzoeksvragen te beantwoorden. In 2022 gaat een nieuw project van start, "De Sperwer bekeken door de digitale lens: overleving en voortplanting", gecoördineerd door Johan Bos onder de vleugels van de Werkgroep Roofvogels Nederland. We zijn verheugd dat de Stichting Bettie Wiegman Fonds dit project financieel ondersteunt. Met behulp van cameravallen worden een groot deel van de nesten gemonitord op mislukkingsoorzaken. Bovendien worden deze digitale hulpmiddelen ook gebruikt om individuele herkenning van de broedvogels te faciliteren.
Contact: Johan Bos (ioan.bos(at)gmail.com)
Aanwijzing voor de veroorzaker van veeruitstoot bij nestjonge roofvogels: tembotrione. Lees het rapport.
Roofvogels en uilen horen niet in een kooi of volières en zouden niet op commando “kunstjes” moeten doen om toeschouwers te vermaken. Het spreekwoord “zo vrij als een vogel” zou naar onze mening ook voor roofvogels en uilen moeten gelden.
Volg deze link voor meer informatie en voor het tekenen van de petitie.