Welke roofvogel heb ik gezien?
Je hebt een roofvogel gezien. Maar welke soort is het? Als je zoveel mogelijk informatie naar ons mailt, proberen wij de vogel op naam te brengen.
De volgende informatie kan belangrijk zijn:
• Wanneer heb je de vogel gezien?
• Wat deed de vogel? (cirkelde rustig rond, vloog snel voorbij, et cetera)
• Welke kenmerken heb je gezien (grootte, kleur, et cetera)
• Heb je een foto gemaakt? Graag meesturen.
De oplossingen worden op de website gepubliceerd. En soms weten ook wij het niet.
Roofvogels beter leren herkennen
Bij het uitvoeren van onderzoek naar roofvogels is het natuurlijk belangrijk dat vogels correct worden geïdentificeerd. Het is ook belangrijk om onderscheid te maken in leeftijd en geslacht. Het op naam brengen van roofvogels in het veld, onder soms slechte waarnemingsomstandigheden (ver weg, slecht licht, korte waarnemingstijd) is moeilijk. Sommige soorten zijn zelfs van dichtbij al lastig van elkaar te onderscheiden (bijvoorbeeld havik/sperwer ; buizerd/wespendief). Om roofvogels beter te leren herkennen is ons boekje 'Herkenning van roofvogels in het veld' (link nog maken) een zeer geschikt startpunt. Bij literatuur (link nog maken) staan meer goed boeken. Daarna is het een kwestie van veel oefenen (in het veld, foto's op het internet). Het beste en leukste is om met iemand mee te gaan die meer ervaring heeft.
Waarnemingen verzamelen (waarneming.nl)
Bij het uitvoeren van onderzoek verzamel je vanzelfsprekend alle relevante waarnemingen in een logboek. Tegenwoordig worden veel waarnemingen ook ingevoerd op websites zoals 'waarnemingen.nl' (link nog maken). Je kunt op je smartphone een handige app installeren (bijvoorbeeld iops, link nog maken), waarmee je in het veld direct waarnemingen kunt opslaan en deze direct of thuis (met wifi) kunt uploaden naar waarnemingen.nl. Op deze manier wordt direct de juiste locatie weergegeven. Noteer bij je waarnemingen alle relevante informatie (soort, geslacht, leeftijd, gedrag).
Wat als je twijfelt aan een waarneming
Het herkennen van roofvogels in het veld is moeilijk. Ook ervaren onderzoekers/waarnemers twijfelen regelmatig. Het is zeer belangrijk en een teken van professionaliteit dat je dat aangeeft. Bijvoorbeeld bij 'waarnemingen.nl' kun je aangeven dat het niet zeker weet. Het heeft vaak wel zin om een dergelijke waarneming in te voeren, zeker als je dat snel doet. Als je bijvoorbeeld bij Scheveningen een 'vreemde roofvogel' langs de kust naar het Noorden ziet vliegen en je maakt dit via waarnemingen.nl bekend, dan is er een redelijke kans dat de vogel in Katwijk en/of IJmuiden wordt 'opgepikt' door vogelaars bewapend met kennis (en fotocamera's).